Egy gastrocoach hétköznapjai

A bőség nyugodt. Az éhség vándor.

2021. aug 06.

Az étel virtuális köldökzsinór a kultúra és az egyén között

írta: élménylabor
Az étel virtuális köldökzsinór a kultúra és az egyén között

Ahogyan azt korábban sokszor hallhattátok tőlem, a zsíros, édes és sós ételek kedvelése evolúciós örökség. Az egyes ízek preferenciáját azonban emocionális, tudatküszöb alatti pszichológiai tényezők is befolyásolják.

A pozitív érzelmek, személyek gyakori szinonimája az édes, minden édes, ami számunkra kellemes, amit vagy akit szeretünk (pl. édeskettes, mézeshét, édesanya, édesded alvás, édes álom). Az édes íz iránti vonzalmunk a korai egyedfejlődés időszakára, az intrauterin életre (ti. édeskés a magzatvíz) és az újszülött- és csecsemőkorra (ti. édeskés az anyatej) is visszavezethető.

pexels-cottonbro-5079262_1.jpg

Az édesség első asszociációja általában a csokoládé, ami az édességek királynője, a szeretet elsődleges szimbóluma, ...

Tovább Szólj hozzá

érzelmek coaching sós ételek érzelmi evés gasztropszichológia gastro coaching gastrocoach édes íz gastro és táplálkozás coach sós íz savanyú íz

2021. aug 05.

A szerelem transzformációi - Párkapcsolat és evéstudatosság

írta: élménylabor
A szerelem transzformációi - Párkapcsolat és evéstudatosság

„Egész testeddel gondolkodj”
Taiszen Desimaru 
A szerelem kinyilvánítása egy egész rendszernyi ígéretet és elvárást hordoz magában. Ha valaki valakit a szerelméről biztosít, abban benne van az ígéret, hogy ez a személy megbízhatónak tekinti érzéseit, felelősséget vállal szenvedélyénektárgyáért és kész szerelmesként viselkedni, önként vállalva mindazt, amely a mi társadalmunkban ezzel jár.
ec9a4c7236b4296d0b69303622abd38e.jpg
A szerelem iránti igény egyesek szerint az önkategorizációból ered, vagyis valamiféle önmeghatározás az, ha a szerelem érzését tűzzük zászlónkra úgy, hogy ennek rendeljük alá magunkat. Minél kevésbé tudod meghatározni, hogy ki is vagy te valójában a százfelé szakadt valaki helyett – apa, főnök, adófizető, ...
Tovább Szólj hozzá

esemény szerelem párkapcsolat tréning tudatos táplálkozás gastro coaching gastrocoach gasztopszichológia gastro és táplálkozás coach

2021. aug 04.

Mit keres a mindfulness az asztalon?

írta: élménylabor
Mit keres a mindfulness az asztalon?

Az elhízás rohamos terjedése és világméretű problémává válása egyre nagyobb rejtélynek tűnik, amelynek megértése és megoldása úgy tűnik, még várat magára. A II. világháború befejezése óta világszerte háromszorosára nőtt a túlsúlyos személyek aránya. 
mindful-center-mindful-eating.jpg
Az emberi személyiség és szervezet – evolúciós szempontból – ilyen rövid idő alatt nem képes alkalmazkodni a XX. században megváltozott makroszociális környezethez és óriási technikai fejlődéshez, amely az urbanizációval, a tömegközlekedéssel, a mozgásszegény, ülő életmóddal, valamint a fogyasztói társadalom által kínált folyamatos túlingerléssel, a könnyen és azonnal hozzáférhető ételekkel illetve reklámokkal jellemezhető. 
Továbbá, az ...
Tovább Szólj hozzá

buddhizmus táplálkozás evés tudatos táplálkozás mindful eating evéstudatosság a táplálkozás tudatossága

süti beállítások módosítása