2021. aug 04.

Mit keres a mindfulness az asztalon?

írta: élménylabor
Mit keres a mindfulness az asztalon?

Az elhízás rohamos terjedése és világméretű problémává válása egyre nagyobb rejtélynek tűnik, amelynek megértése és megoldása úgy tűnik, még várat magára. A II. világháború befejezése óta világszerte háromszorosára nőtt a túlsúlyos személyek aránya. 
mindful-center-mindful-eating.jpg
Az emberi személyiség és szervezet – evolúciós szempontból – ilyen rövid idő alatt nem képes alkalmazkodni a XX. században megváltozott makroszociális környezethez és óriási technikai fejlődéshez, amely az urbanizációval, a tömegközlekedéssel, a mozgásszegény, ülő életmóddal, valamint a fogyasztói társadalom által kínált folyamatos túlingerléssel, a könnyen és azonnal hozzáférhető ételekkel illetve reklámokkal jellemezhető. 
Továbbá, az evés és a kövérség jelentése kultúránkban és korunkban meglehetősen ambivalens. Ha a mai karcsúságideállal és az egészséges életmód szemléletével ellentétes is az elhízás, a nagy test, a jóltápláltság évezredeken keresztül a termékenység, gondoskodás, gazdagság, erő szimbóluma volt (és egyes kultúrákban ma is az). Ennek a megváltozásához hosszú időre van szükség, ha egyáltalán lehetséges. Erre tesznek kísérletet az elhízás kezelésére kidolgozott újabb és újabb módszerek. 
e768b64141f5456acb56f5cb506e8763.jpg
A modern és posztmodern korban élő embernek feltehetően új készségekre van szüksége ahhoz, hogy sikeresen meg tudjon küzdeni a technikai fejlődés és a fogyasztói társadalom kihívásaival. A tudatosság fokozására és a magasabb szintű önreflexióra irányuló tudatos jelenlét és ún. evéstudatossági programok ilyen új és tudományosan ígéretes lehetőséget vetnek fel, mivel úgy tűnik, talán képesek választ adni a testsúlyproblémákkal kapcsolatos pszichológiai nehézségekre.
A tudatos jelenlét azt jelenti, hogy a figyelmet tudatosan arra irányítjuk, ami az adott pillanatban a testünkben, az elménkben vagy a külső környezetünkben éppen történik. Célja az, hogy minél teljesebb valónkkal legyünk jelen a pillanatban. Az élmények éber, ítélkezésmentes, elfogadó és reakciómentes, nyitott megélésének módja ez, ami számtalan pozitív testi és lelki hatással bír: csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert, csökkenti, illetve kezelhetővé teszi a fájdalmat, csökkenti a depresszió és a szorongásos problémák kialakulásának és kiújulásának veszélyét, javítja a szociális kompetenciát, emellett javítja a figyelmet és memóriát. Akik gyakrabban élik meg a tudatos jelenlét állapotát, elégedettebbek az életükkel, magasabb az önbecsülésük, valamint elfogadóbbakká válnak önmaguk és mások iránt. 
mindful_eating_raisin_700-163e20c8.jpeg
A tudatos jelenlét tréning olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek növelik a testtudatosságot és a befelé irányuló figyelmet, ezáltal hozzásegítve a személyeket az ingervezérelt evés csökkentéséhez. Az érzelmi evés negatív érzelmi állapotokban következik be és a negatív érzelmi állapot csökkentésére irányul A tudatos jelenlét intervenció célja viszont épp az ellenkezője: a negatív érzelmi állapot megismerése, megfigyelése és elfogadása, illetve a tudatosság növelése révén a negatív érzelmekkel való adaptív megküzdés kialakítása.
A következő workshopunk ITT találhatod!
Szólj hozzá

buddhizmus táplálkozás evés tudatos táplálkozás mindful eating evéstudatosság a táplálkozás tudatossága