2020. ápr 21.

Eszednél vagy? - Evés ésszel I.

írta: élménylabor
Eszednél vagy? - Evés ésszel I.

Az evéssel kapcsolatos tudatos jelenlét rögtön az elején kezdődik: az éhséggel. Talán hallottad már a híres zen kérdést: „Hogyan szól egy tenyér, ha csattan?” A tudatos étkezés kapcsán megkérdezhetjük: Hogyan szól az éhség? Milyen az éhség íze? Hol található az éhség a testben? Mi okozza az éhség megjelenését?

 

Ezer és egy olyan tényező van ma a világban, amire ráfókuszálva újra kell gondolnunk létezésünket. A súlygyarapodást és az általa az emberekre és a közösségekre helyezett terhet illetően a szokásos megközelítéssel semmin sem érünk el. Világszerte több mint egymilliárd ember túlsúlyos – olyan sok, hogy a szakértők már járványszerűnek tartják az elhízást.

shutterstock_206631337_1.jpg

Miközben ez a jelenség a túlzott táplálkozás és a mozgás hiányának együttes következménye, azt nem magyarázza meg, hogy mi is történik. Világválság, amelyet azok a társadalmi trendek alakítottak ki, amelyek zavarnak és megakadályoznak minket abban, hogy azt csináljuk, ami kiegyensúlyozottá, egészségessé tesz minket, összeköt belső lényünkkel és a világban elfoglalt helyünkkel.

Ez a fajta belső nyomás, amit mind többen tapasztalunk, nem segíti sajnos a további – pozitív irányú – folyamataink támogatását. Pesszimista gondolatok fognak el bennünket, és egyre boldogtalanabban leszünk a súlyunkat illetően. Órákat töltünk a jövőnk feletti aggodalommal, hibáztatjuk magukat azért, amit megettünk, a tétlenül töltött órákért, és a jelennel nem is foglalkozunk – pedig csak a jelenben gyakorolhatunk hatalmat az életünkben bekövetkező valódi változások felett.

shutterstock_554961352_1.jpg

Az állandó küzdelem csak úgy érhet véget, hogy megtanuljuk, hogy a sajnálat, aggodalom vagy félelem nem uralkodhat el a jelenünkön. Minden perccel, amit a jövőért való aggódással vagy a múlt feletti bánkódással töltünk, az életről maradunk le – saját életünkről és arról a lehetőségről, hogy életünket a jelenben tegyük jobbá.

Hogyan hajható mindez úgy végre, hogy ne kelljen fél életünket egy buddhista templomban meditálva tölteni?

shutterstock_464470709.jpg

Amikor például sétálunk, és elménk minden határozottan megtett lépésünknek tudatában van, akkor máris a tudatosságot gyakoroljuk. Amikor eszünk, és az elménk minden falatnak tudatában van, kiélvezve az étel zamatát és tápláló erejét, máris gyakoroljuk a tudatosságot. A jelen pillanatra összpontosító tudatosság megadja nekünk a lehetőséget és az eszközöket ahhoz, hogy megértsük és érzékeljük a bennünk lévő örömöt, meglássuk saját igazi valónkat és a másokhoz való kapcsolatainkat, ezáltal befejezzük a testsúlyunkkal folytatott örökös harcunkat.

Folytatjuk....

Szólj hozzá

táplálkozás evés gasztronómia coaching life coaching érzelmi evés gastro coaching gastrocoach pszichológiai éhség gastro és táplálkozás coach evés ésszel