2015. júl 30.

Éledő gondolatok a kenyérről és annak készültéről

írta: élménylabor
Éledő gondolatok a kenyérről és annak készültéről

Hajnalonta kenyeret sütök egy belvárosi étteremnek. Nem vagyok pék és aludni is tudnék, de a kenyérsütés hajnali misztériumát ki kellett próbálnom. Mondanám, hogy amikor kijövök a házból csend vesz körül, de a belváros hajnalban is belváros, a fiatalok még nem értek haza, az alkohol pedig még kering a vérben, viszi magával a hangot, terelgeti az elfojtott dühöt. Így nincs nézelődés és hajlani friss levegőt tüdőbe hívó szippantás, csak gyors léptelekkel irány a konyha.

kovasz.jpg

Hogy mit keres a coach a konyhában? Összefüggéseket. Érdekel az emberi lélek reakciója, az emlékek mindenki számára egyedi módon való előhívása, a béke bennünk megszülető érzése különböző cselekedetek elvégzése közben vagy akár után. 

Ezért sütök kenyeret. Mert szeretem az élesztő ébredezését, szeretem ahogy a mozdulatok mentén megszületik a tészta, szeretem a kelesztés alatt érzett apró izgalmat és meg-meglesni az éppen aktuális állapotot, várva a tökéletes pillanatot, amikor már várja, hogy újra megérintsem és megszeretgessem. Ekkor már nem olyan határozottan, sokkal inkább gyengéden, figyelemmel. Ekkor dönthetem el, hogy milyen irányba viszem tovább a kenyeret, milyen ízesítést kap, milyen plusz információt rejtek el benne íz formájában.

kovasz3.jpg

Izgalmas az újbóli várakozás, ahogy már formába önteve indul növekedésnek, majd a sütőben ismét kicsit átalakul...és közben megszületik az ILLAT. Mindent átható, a sülő kenyér illata, az otthonosság illata, a meleg-puha-gondoskodó illat...

kovasz2.jpg

Ettől olyan izgalmas a kenyér készítése és ettől olyan összetett a gastro coaching, amikor azt kutatjuk, hogy az éppen minket foglalkoztató élethelyzet közepette éppen mit hív elő az agyunk egy-egy ízt kóstolva vagy illatot érezve és ezek a feljövő emlékek milyen irányba viszik el a gondolatainkat? Szomorúság? melankólia, vidámság? Hol érezzük ezeket az érzéseket? Mit jelentenek ezek számunkra? 

Így válik a kenyér készülte és kóstolása nálunk pszichológiai folyamattá, önismereti játékká és persze ínyenc ünneppé is egyben. 

Ha érdekel bővebben a gastro coaching vagy a kenyér gondolatát továbbgondolnád velünk nézd meg EZT! 

Szólj hozzá

kenyér kovász élesztő coaching kenyérsütés élménylabor coachakonyhában gastro coaching gastro coach gasztro és táplálkozás coach coach a konyhában gastrocoach jazz és kovász