2016. aug 15.

A lélek központja a konyha

írta: élménylabor
A lélek központja a konyha

A magyarok szerint a hálószoba után a konyha az otthon legfontosabb helyisége, mely nemcsak a főzés és étkezés központja, hanem a hely, ahol a barátokkal és a családdal időt töltenek, beszélgetnek. Az Ikea harmadik alkalommal elkészített "Élet otthon" elnevezésű, a világ 12 nagyvárosára kiterjedő kutatását egészíti ki a magyar, cseh és szlovák véleményeket összegző régiós kutatás arról, milyen szerepet játszik életükben a konyha.

Sokan talán azt gondolják, hogy akár ezek a sorok, akár a következő könyvem lassan lezáró sorai egy elegáns dolgozószoba falai között születnek. Aki ezt látják lelki szemeik előtt bizony tévednek, mert nem csupán azért születnek a konyhában a papírra vetett gondolatok, mert gastro coachinggal és gasztropszichológiával foglalkozom, hanem mert mindig is a konyhát éreztem az ott élők lélek-központjának. 

i2016_11.jpg

Az IKEA 12 000 választ feldolgozó kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek többsége számára az otthon a társas kapcsolatok, a családi és baráti kötelékek színtere. Míg a világban a lakások szűkössége és az online kommunikációs lehetőségek egyre inkább a virtuális térbe szorítják a társasági életet, addig a magyar családoknál a konyha még őrzi hagyományos pozícióját. Az IKEA magyar, cseh és szlovák eredményeket összegző kutatásának középpontjában a konyha és annak az otthonokban betöltött szerepe áll.

ikea_katalogusbemutato_benedek_varga_0015_2949.jpg

A reprezentatív eredményekből kiderül, hogy bár a magyarok 57 százaléka elégedetlen a konyhájával az elavult berendezés és a helyhiány miatt, a megkérdezettek mégis a hálószoba után az otthon legkedveltebb helyiségének jelölték meg, ami nemcsak a főzés és étkezés központja, hanem a társas kapcsolatoké is.

Hogy mit gondolok én gastro coachként a konyha szerepéről, mit mutathat meg számunkra egy közös étkezés képe és hogyan alakíthatunk ki mind nagyobb harmóniát legszűkebb közösségünkben, hamarosan kiderül a könyvből.

 

 

Fotó: ikea 

 

Szólj hozzá

család konyha ikea gasztronómia otthon hatodik érzék családi ebéd gastro coaching gastro coach gasztro és táplálkozás coach gastrocoach gasztopszichológia élet otthon