2020. már 17.

Karanténéhség: A hét pszichológiai éhség és a bezártság

írta: élménylabor
Karanténéhség: A hét pszichológiai éhség és a bezártság

Ezekben a napokban, ahogy egyre csökken az életterünk, ezzel párhuzamosan nő bennünk valami ismeretlen eredetű feszültség, miközben a konyhaszekrényünk és hűtőnk szinte biztos, hogy roskadásig pakoltuk, hisz' ki tudja.

Félreértés ne essék, nincs abban semmi rossz, ha a mostani helyzetre túlevéssel reagálsz. Teljesen normális, hiszen fogalmad sincs mi lesz és ha már tudod is, hogy mi, akkor sem tudod, hogy az majd meddig.

Szóval a para teljesen megengedett, ámde nem célravezető. Nézzük meg mivel is találhatod magad szembe, ha még túl sokáig szemezel a fehér fallal, miközben karnyújtásnyira van tőled három heti hidegélelem.

i2016_11.jpg

1. Az ingeréhség
Minden nap egyforma. Az utcara nem mehetsz. A tanár nem tanít, a pék nem süt, a kocsmáros nem csacsog. Mindenki otthon an.
Ha ugyanazok az élmények érnek nap mint nap és újak nem érkeznek, akkor a hiányzó ingereket – legyenek ezek színek, illatok, emberek, élmények – ízekkel pótolod. Hogy milyennel az sokban függ attól, hogy milyen ételpreferenciáid alakultak ki életed során.

 

2. A kapcsolatéhség

Minden ember alapvető igénye a minőségi kapcsolódás, legyen ez akár baráti, akár munkatársi vagy családi. Ez a fajta pszichológiai éhség gyakran az elmagányosodással jár együtt, de akkor is felütheti a fejét, ha mindig ugyanazokkal az emberekkel kerülsz kapcsolatba. Ami karantén idején elég valószínű. Mivel ez nem megfelelő számodra, így aztán ételekkel fogsz kapcsolódni. Ki ilyennel, ki olyannal.

b93d9c7ef097638e0ce222f3f2d9bba3.jpg

3. Az elismeréséhség

Ha valaki nem kap számára minőségi pozitív visszajelzést az élete fontos területein akkor egyre kevésbé fog új kihívásokat keresni, ennek következtében pedig az önbizalma csökkenni fog. Ha szerencsés vagy akkor a közvetlen környezetedben élők elismernek, de krízis idején nem ez lesz az emberek többségének fókuszában. Bár kétségtelen, hogy egy jófajta kijárási tilalom idején egy tavaszi séta közben bókolni az út másik oldalán közelítőnek is már kiemelkedő ezen ingerek sorában. Talán leginkább úgy tudod ezt a fajta pszichológiai éhséget elkerülni, ha képes vagy önmagad elismerni és hangot adni mások felé az elismerés iránti igényednek.

 

4. A szexuális éhség

Komoly fogadások zajlanak arra nézve, hogy a karantén végeztével a megfogant babák száma vagy a válások száma lesz a jelentősebb. Az evés és a szexualitás a testi vágyak megélésének szintjén kapcsolódik egymáshoz mégpedig igen szorosan. A szexuális kielégületlenségből eredő feszültség oldására is szolgálhat az evés, de ez előfordulhat akkor is ha a kellő mennyiség párosul a kívánt minőséggel.

c2821f60e7551b1cee6376d7c008b608.jpg

5. A strukturálási éhség
A rendszeresség, a hétköznapi életünk struktúrái sokaknál a kiegyensúlyozottság részét képezik. A kiszámíthatóság és a biztonságérzet szoros kapcsolatban vannak. Azt hiszem e kettő ami a következő napokban, hetekben nagyon alacsony szinten lesz jelen az életünkben.

 

6. A cselekvési éhség
A fejed telis-tele a teendőkkel, mégis csak ülsz és eszegetsz? Unatkozol? Vagy nem érzed értelmét bármit is tenni ebben az időszakban? Esetleg hajlamos vagy mindenki másnak segíteni, de a saját dolgaidat háttérbe szorítani?

5e8904df99b1cd83e380bf437f4f09c7.jpg

7. A produktivitási éhség
Két szükséglet tartozik ide: a gondoskodás és az alkotás. Az elsőt most sokan megélhetik saját mikro-közösségükben, sőt segíthetnek másokon is a környezetükben. Az alkotásra pedig mondhatjuk, hogy rengeteg időd lesz majd, de muszáj lesz ezt is tudatosan kihangsúlyozni önmagad számára, mert ha egész nap csak a facebook összeesküvés-elméleteit olvasgatod, akkor a végén nem lesz itt alkotás. Akkor pedig marad megint a kajálás.

 

Ahogy láthatjátok, a mostani helyzet nem kevés kihívás elé állít majd mindannyiunkat.

 

A fentiek leküzdésében tudok és szeretnék segíteni. Most ugye mindent online, viszont mivel mindenkinek nehéz, ezért jelentős kedvezménnyel találkozhatsz velem az online térben gastro coaching ülésre vagy tanulhatod meg te magad is mindezt egy online oktatás keretein belül.

Kövesd az oldalam Facebookon!

Vagy írj e-mailt: elmenylabor@gmail.com

Szólj hozzá