2020. ápr 29.

Eszed megáll - Evés ésszel II.

írta: élménylabor
Eszed megáll - Evés ésszel II.

A túlsúllyal – éppúgy, mint életünk egyéb nehézségeivel – való foglalkozás nem egy csata, amit meg kell harcolnunk. Inkább azt kell elsajátítanunk, hogyan barátkozzunk meg a nehézségekkel és a kihívásokkal.

Miért esszük azt, amit eszünk? Hogyan eszünk és mit érzünk evés után? Milyen módon viszonyulunk a testünk edzéséhez? Melyek a – testi, lelki, kulturális és környezetből fakadó – akadályok, amelyek nem engedik, hogy jól táplálkozzunk vagy elég mozgékonyak legyünk? Ahogyan egyre tudatosabban viseltetünk testünk, érzéseink, gondolataink és valós lehetőseink iránt, amelyek megakadályoznak minket abban, hogy egészségesebben éljünk, rájövünk majd, hogy mit kell tennünk egyénileg és milyen közösséget és társadalmi támogatást igénylünk ahhoz, hogy megváltoztassuk hozzáállásunkat. 

shutterstock_1041709429.jpg
Bárhova is nézünk – és most tekintsünk túl azon a néhány ezer szorgalmas futón, akik manapság koptatják a flasztert, tisztán láthatjuk, hogy egy elhízási járvány kellős közepén járunk. Az elhízás utóbbi harminc évben bekövetkezett meredek emelkedéséhez hasonló példátlan a történelmünkben, és ha nem változtatunk, a számok továbbra is emelkedni fognak. 

shutterstock_1657333567.jpg

Mindez nagyrészt azért történik, mert társadalmunk nagymértékben toxikussá vált, az a szakértők obezigenikusnak nevezik. Olyan társadalmi hatások vesznek minket körül, amelyek arra sodornak, hogy együnk többet és mozogjunk kevesebbet. A természetes következmény a súlygyarapodás, kóros elhízás és millió egészségi és érzelmi probléma, ami velük jár. Igen, ez személyes döntés, hogy a szükségleteinknél többet eszünk és nem mozgunk eleget, de ugyanakkor szinte lehetetlen kikerülni azt a nyomást, ami az egészségtelen életmódhoz vezet. 

shutterstock_1250390995_1.jpg

Buddha szerint a változáshoz tudásra van szükség, és a tudás addig nem érkezik el, amíg meg nem állunk és irányítjuk arra a figyelmünket, ami az orrunk előtt történik. Ez a megállás – a buddhista shamatha – által a test és az elme többi részéhez enged hozzáférést. Amikor lenyugtattuk magunkat, továbbléphetünk, hogy elmélyüljünk a jelenlegi helyzetünkben. Ki kell lépnünk életünk taposómalmából, hogy ne tegyük tudatlanul újra és újra ugyanazokat a dolgokat, amelyek súlyunk növekedését okozták. Meg kell állnunk, meg kell pihennünk és építő módon reflektálnunk, hogy véget vessünk azoknak a szokásoknak, amelyek a jelenlegi súlyproblémáinkhoz vezetek. Teljes mértékben tudatában kell lennünk annak, ami mindennapi életünkben történik. Csak akkor kezdhetünk neki a változtatásnak. 

Mielőtt változtatnánk a testsúlyunkon, muszáj jobban megértenünk a túlsúly okait. A hízás vagy fogyás a felvett és leadott energia egyensúlyának megváltozásából következik Mindazonáltal a tudomány számos olyan tényezőt fedezett fel, ami kilendít minket az egyensúlyból és hízáshoz vezet. Ezek lehetnek környezeti tényezők, családból hozott viselkedésminták vagy akár ezek kombinációja. Üljünk le és gondolkodjunk el, vajon mely tényezők befolyásolnak bennünket abban, hogy annyit együnk és úgy nézzünk ki, ahogyan szeretnénk? 

shutterstock_1335284231.jpg

Sokat segíthet, ha megválaszoljuk magunkban az alábbi kérdéseket, amelyek hozzáállásunkra, gondolkodásunkra, érzéseinkre és cselekedeteinkre vonatkoznak, amelyek odáig vezettek, hogy többet eszünk és kevesebbet mozgunk. Igyekezzünk maximális őszinteséggel viszonyulni önmagunkhoz. Írjuk le a gondolatainkat egy naplóba, hogy később visszaolvashassuk, és jobban megérthessük magunkat. Ha egyszer már tudatosítottuk a hozzáállásunkat, gondolatainkat, érzéseinket és tetteinket, akkor nekiláthatunk lépésről-lépésre megváltoztatni őket, hogy megtörjük a minden tudatosságot nélkülöző megszokás erejét, ami odáig vezetett, hogy egyre többet ettünk és egyre kevesebbet mozogtunk. 

Ha megtanulnád a gastro coachingot: https://www.facebook.com/events/296827867964371/

Szólj hozzá

táplálkozás gasztronómia sóvárgás érzelmi evés tudatos táplálkozás gasztropszichológia gasztrocoach gastrocoach pszichológiai éhség gastro és táplálkozás coach