2021. aug 10.

Korlátok közt hosszú az élet?

írta: élménylabor
Korlátok közt hosszú az élet?

Az energiakorlátozás valóban egyenértékű lehet a hosszú élettel? Régóta hallhatjuk, hogy a mérték az érték. De vajon mennyire és milyen formában igaz ez a táplálkozásunkra? 

Clive McCay energiakorlátozással foglalkozó kísérleteinek lényege az volt, hogy patkányok egyik csoportja kedve szerint (ad libitum) táplálkozott, a másik a párja előző napi fogyasztásának 70%-át kapta. Az eredmény döbbenetes volt: a „koplaló” patkányok átlagosan 3, kontrolltársaik 2 évig éltek. A halálok az esetek többségében spontán daganatképződés és veseelfajulás volt. Azóta a kísérletet számos fajon (egér, vízibolha, protozoon, rovar, majom) elvégezték, s hasonló eredményt kaptak.

pexels-cats-coming-406152.jpg

A jelenséget úgy magyarázzák, hogy a bőséges táplálkozás (pl. fehérjeellátás) növeli a növekedési hormon, illetve ezen keresztül az IGF-I (insulin-like growth factor) termelődését, ez pedig fokozza a sejtek szaporodási ütemét: a több DNS-kettőződés azonban több hibalehetőséget rejt magában. Föltételezik, hogy az energiakorlátozás lassítja az immunrendszer öregedését is. Ezen túlmenően az öregedést szabályozó géneket is fedeztek fel. Mindez természetesen csak akkor érvényes, ha a kisebb energiatartalmú adag vitamin- és ásványianyag-koncentrációja arányosan nagyobb. Ugyanakkor ez a fokú korlátozás már gátolja a teljes aktivitású életvitelt, nem részletezve a – főleg női – nemi ciklus fönntartásához szükséges táplálóanyag-ellátást és az ezzel összefüggő minimális testzsír-százalékot.

pexels-the-th-179912.jpg

Az éhezés mint gyógymód, illetve egészségmegőrző módszer nem új keletű, hiszen már az esszénusok (Béke Evangéliuma) is gyakorolták több mint kétezer éve, s a judaizmusba (újévkor), az iszlámba (ramadán) és a kereszténységbe (nagyböjt) is beépült. A buddhisták azt tanácsolják, hogy délutántól reggelig ne együnk. A koplalás – a csökkent tumorképződésen túl – a bélbeli immunrendszernek is „pihenést” jelent. A részben a fentiekhez kapcsolódó tisztulási kúrák – beöntés, a bél átmosása – végül is eltávolítja a formálódó bélsár biogén aminjait (putreszcin, kadaverin), bár mindez rost- és kalciumgazdag táplálkozással életszerűbben megoldható. A legtöbb különleges diétáról elmondható, hogy van tudományos alapja, de ezt sokszor egyoldalúan értelmezik, illetve alkalmazzák. Így például igaz a savlekötő vagy lúgosító diéta alapja, hogy a szervezetben az anyagcsere-folyamatokban savas és bázikus jellegű vegyületek egyaránt keletkeznek. Minél intenzívebb egy állat/ember metabolizmusa, annál inkább túlsúlyba kerülnek a szervezet sav-bázis egyensúlyát savas irányba befolyásoló anyagok. A cukormentes diéták elsősorban az iparilag gyártott cukrok fogyasztását zárja ki. Mint ismeretes, a természetben a legfontosabb cukrok a szőlőcukor (D-glükóz, sucrose), a fruktóz és a kettőből összeállt répacukor (nádcukor, szacharóz). A legújabb adatok szerint a nem természetes (hozzáadott) fruktóz „veszélyesebb”, mint a glükóz, mert gyorsabban járul hozzá a máj elzsírosodásához és a kardiovaszkuláris veszélymarkerek vérszintjének emelkedéséhez, sőt az erek meszesedéséhez

pexels-milada-vigerova-5984486.jpg

A régi korok és napjaink gombamódra szaporodó, több-kevesebb szakmai megalapozottsággal rendelkező étkezési szokásait szigorúan tudományos megközelítéssel kell értékelni: ennek során fontos a fő táplálóanyagok (fehérje, zsír, keményítő, cukrok) és a rostbevitel arányát vizsgálni, a vizsgálatokon nyugvó vitamin- és ásványianyag-ajánlásokat alkalmazni, ügyelni a sav-bázis egyensúlyra, lehetőség szerint figyelembe venni a fogyasztó populáció, sőt a jövőben az egyén genotípusát (személyre szabott diéta). A tudományosan igazolt funkcionális élelmiszereket tudatosan és rendszeresen érdemes fogyasztani, hiszen egyre inkább bizonyosságot nyer ezek élethosszító hatása.

Szólj hozzá

diéta éhezés genotípus tudatos táplálkozás gastrocoach mindful eating evéstudatosság funcionális élelmiszer gastrocoaching