2015. jún 26.

Ételek és életek

írta: élménylabor
Ételek és életek

Szeretek főzni. A főzés monotonitás és intuició vezérelt alkotó tevékenység egyben. A főzés ritmusérzék és időbeosztás. A főzés stratégiai gondolkodás, kreatív megoldáskeresés és improvizáció is egyben. A főzés boldogságérzet és számos munkafázis gyönyörűen vezényelt szimfóniája.

Szeretem kiválasztani az alapanyagokat, melyekkel dolgozni fogok: itt lehet érinteni, tapintani, elmerülni az illatokban és megtervezni az aktuális tányérfestményt. A leendő kompozíciót, formák, színek alapján. Mindig izgalmas, hogy amit az ember fejben eltervez, abból milyen végeredmény születik.

Az előkészítés monotonitását - hámozás, darabolás, aprítás - sokan nem kedvelik, pedig ez a fajta fizikai tevékenység sok érdekes gondolatot szülhet, akár egy aktuális problémát körbejárva izgalmas új megoldások születhetnek fejben - mindeközben valami finomság is készül. A ciklikus mozgást végző tevékenységekben az agy egy meditáció szerű állapotba kerül a folyamatosan ismétlődő mozdulatok által így aki például irodai, adminisztratív munkát végez, náluk kifejezetten izgalmas hatása figyelhető meg egy közös főzős projectnek.

labor2.jpg

Ha már minden elő van készítve, akkor jöhet a tánc. Felkérjük a tüzet, az anyagokat és az eszközöket, hogy egy szépen összehangolt csoportos mozgássorozatot követve alkossanak egységet számunkra, mi pedig csak élvezzük az előzetes stratégiai gondolatmenet mentén megszülető újszerű improvizatív ötleteket.

molecular-2.jpg

Mert jönni fognak. Egyszer éttermi konyhai környezetbe vittem egy újonnan kinevezett pénzügyi csoportvezetőt. Tíz beosztott dolgozott a keze alá és mint újsüttetű vezető, kissé szorongott, hogy megfelelően végzi e a munkáját. A szorongása egyre mélyebb és mélyebb lett, hiszen a szokásos irodai környezetben, nap mint nap hasonló impulzusok hatására nem születtek új gondolatai és nem alakul ki újfajta látásmódja. Aztán miután felkeresett egyszercsak egy kis étterem konyháján találta magát és féltucatnyi ételt készített elő párhuzamosan az én irányításom alatt...vagyis pontosabban csupán negyed órán át irányítottam én, majd ésszerüsítve az általam javasolt munkafázisokat lassan átengedtem neki az irányítást és finoman nekikezdtünk egy stratégiai kreatív tangónak, aminek nyomán számos ízletes étel született.

labor3.jpg

Ekkor már tudtam, hogy nem minden esetben szeretném követeni a szokásos coaching ülések sztenderjeit, hiszen az erdei séta, a közös főzés vagy egy filozofikus beszélgetést követő lovas foglalkozás sokszor célravezetőbb, mint a hagyományos térben végzett segítő beszélgetés.

És akkor egy problémás párkapcsolat kreatív újrahangolásáról még nem is beszéltünk...de ezt majd inkább holnap...

Hamarosan érkezik HATODIK ÉRZÉK - ÍZEK ÉS ÉRZELMEK LÉLEKTANA című könyvem. 

További infok: ITT!

 

Szólj hozzá

párkapcsolat munkahely coaching life coaching csapatépítés team building burn out élménylabor gasztrocoach gasztrocoaching coachakonyhában személyiség és szervezetfejlesztés